Liturgisch centrum Grote Kerk Steenwijk

Wauw we mochten het nieuwe liturgisch centrum voor de grote kerk in Steenwijk maken!

Veel mensen weten niet wat een liturgisch centrum is, dus laat ons dat eerst even uitleggen. Het liturgisch centrum is eigenlijk het centrum van de kerk ten tijde van de erediensten. Zo bevindt zich daar de preekstoel/lessenaar, een tafel, doopvont, bijbelstandaard en de kaarsenstandaard voor de paaskaars. Wij werden gevraagd om deze voor de vernieuwde grote kerk in Steenwijk. De kerk werd verbouwd en vroeg om nieuwe moderne meubels. Daar mochten wij het ontwerp voor maken.

Deze opdracht daagde ons dan ook zowel uit op maak gebied, maar ook zeker konden wij onze ontwerpvaardigheden inzetten. We ontwierpen strakke moderne meubels. Met daarbij als uitgangspunt dat het geheel licht moest zijn. Zowel in houtgebruik, als ook in verplaatsbaarheid. Daarom kozen wij voor populieren plaatmateriaal en esdoornhout voor de tafelbladen en de lessenaarsbladen. Deze houtsoort is licht van kleur en toch is het hard en kan het wel wat hebben.

Qua kleur kwamen we uit op dezelfde kleur als de vernieuwde stoelen in de kerk. Hoewel er meerdere steunkleuren in de kerk aanwezig waren, paste deze kleur het beste bij het hout en de uitstraling van de meubels. Voor de geometrische vormen onder de tafel en het doopvont gebruikten wij dun stalen kokers. Ook weer in dezelfde kleur. De tafels vormen samen met de preeklessenaar een openslaande vorm. Deze vorm doet denken en is gebasseed op een open geslagen bijbel.

Onze handtekening vind je natuurlijk sowieso in het gebruik van hout en staal. Maar ook zeker in de zwevende bladen. Dit geeft de vrij grote tafels een luchtig karakter.